De terrasheater op gas brandt op aardgas of LPG om een gezellige warmte af te geven. Terwijl je aardgas krijgt via een speciale gasaansluiting, komt vloeibaar gas meestal uit elf kilogram gasflessen. Deze laatste kan veilig in de terrasverwarmer worden opgeborgen en met een slang op de brander worden aangesloten. Het bereik is afhankelijk van de warmteafgifte en bedraagt tien tot twintig uur.
Als het om de vormgeving gaat, behoren terrasheaters tot de mogelijkheden. Deze bestaan uit een stabiele basis, een lange nek en een verwarmingselement bovenop. Daarnaast straalt een metalen kap warmte gericht naar de grond. Zo ontstaat een ronde effectieve ruimte die u en uw gasten ook op koude dagen verwarmt. Alternatieven voor de terrasverwarmer zijn onder meer verwarmingspiramides, waarbij gas brandt met een zichtbare vlam. Er zijn ook compacte warmtestralers die direct op een gasfles kunnen worden geschroefd.
Terrasverwarming met hout voor tuinen en open terrassen Terrasverwarmers voor hout zorgen voor veel warmte en een bijzonder ontspannen sfeer. Deze verbranden droge houtblokken die in kleine stukjes zijn gekliefd, die je regelmatig met de hand moet aanvullen. Open vuurschalen en speciale terraskachels zijn mogelijk. Deze laatste zijn gemaakt van keramiek, plaatstaal of gietijzer. Het hout brandt zichtbaar in de kachel en verwarmt de muren, die warmte uitstralen als de zon.
Toepassingsgebied: Vuurschalen en houtkachels zijn vanwege de vrijkomende rookgassen alleen in de open lucht toegestaan. Ze zijn geschikt voor tuinen en onoverdekte open terrassen.
Voordelen: Hout is een huishoudelijke en hernieuwbare grondstof. Ook is de brandstof goedkoop, waardoor de bedrijfskosten onder de 50 cent per uur liggen. Ook de gezellige sfeer van het flakkerende houtvuur is een pluspunt.
Nadelen: Hout stoot veel fijnstof uit bij verbranding. Daarnaast ontstaan er luchtverontreinigende stoffen als het hout niet droog genoeg is. Veel gebruikers vinden de resulterende rook ook vervelend – vooral als deze niet optimaal wordt afgezogen.
Een vergelijking van de kosten van terras- en balkonverwarming Met instapprijzen van 30 tot 50 euro zijn elektrische terrasverwarmers met infrarood het goedkoopst. Hoogwaardige elektrische terrasverwarmers kosten daarentegen 100 tot 250 euro, maar bieden ook een breed scala aan functies. Terrasverwarmers op gas zijn verkrijgbaar voor 100 tot 200 euro. Wie meer waarde hecht aan design en comfort, moet dieper in de buidel tasten. Zo kosten bijvoorbeeld verwarmingspiramides met een spannend vlammenpatroon tot 500 euro. Vuurschalen en vuurkorven kosten rond de 50 tot 200 euro, afhankelijk van de grootte en uitvoering. Kwalitatief hoogwaardige tuin- en terraskachels kosten daarentegen tussen de 100 en 300 euro.