Ben je op zoek naar de perfecte tuinverlichting, maar ben je bang dat een solarlamp niet altijd voldoende licht geeft? Dan kunt u gerust zijn. De kwaliteit en levensduur van verlichting op zonne-energie is de afgelopen jaren gestaag verbeterd. Dat is ook terug te zien in het assortiment: van de klassieke tuinpaal tot lichtgevende decoratieve elementen zoals tuinbollen met zonnetechnologie, er is bijna niets dat het assortiment zonnelampen voor terrassen en balkons niet dekt.
De voordelen van zonnetechnologie
Een van de grootste voordelen van zonnelampen als buitenverlichting is hun kosteneffectiviteit. De buitenlampen zijn vaak duurder in aanschaf dan andere modellen, maar lonen op de lange termijn. Want in tegenstelling tot elektrische lampen is zonne-energie gratis. U doet niet alleen iets goeds voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
Bovendien hoef je voor solarlampen geen aparte kabels te leggen, zoals bij elektronische lampen wel het geval is. Hierdoor is de installatie snel en eenvoudig.
Daarnaast zijn solarlampen vanwege hun doorgaans lagere lichtintensiteit geschikt voor het optisch afbakenen van tuinpaden of perken, als zogenaamde padverlichting. Ze kunnen ook goed werken als ondersteunende buitenverlichting.
Hoe werkt een solarlamp?
Simpel gezegd, een solarlamp is een normale elektrische lamp die de benodigde energie niet uit het lichtnet haalt, maar uit de zon. Hiervoor slaat hij de energie van de zon gedurende de dag op in een batterij en geeft deze automatisch weer af in de vorm van licht als het voldoende donker is.
De zonnecel is bepalend voor het rendement van de zonnelamp. Deze bevindt zich meestal boven de lamp en bestaat uit silicium, een halfgeleidermetaal dat onder andere in kwarts of zand zit. Verschillende van deze cellen vormen samen een zonnemodule of -paneel. Om de zonnecellen te beschermen tegen weer en wind, zijn ze bedekt met glas en rondom bekleed met plastic. Dit maakt de zonneschijnwerper – zoals alle tuinlampen – waterdicht.
De panelen fungeren echter niet alleen als energieomzetter, maar ook als schemersensor. Als het donker wordt, kan de zonnecel geen stroom meer leveren en schakelt de lamp over op lichtbedrijf. Zodra hij de volgende ochtend met toenemende helderheid stroom kan leveren, schakelt hij automatisch uit. Sommige moderne modellen hebben ook een aan/uit-schakelaar waarmee je de verlichtingstijd kunt regelen. De lichtsterkte van solarlampen, spiesen of solarlichtkettingen is echter beduidend lager dan bij elektrische buitenverlichting. Het is daarom aan te raden om solarlampen alleen als aanvulling op het pand te gebruiken en niet als enige lichtbron. LED + solar = een goede combinatie!
Aangezien het licht in solarlampen nu grotendeels uit LED’s bestaat, is een effect van 8-12 uur mogelijk. Bovendien zijn LED-lampen zeer resistent en hebben ze een extreem lange levensduur. Een LED kan tot 100.000 uur meegaan. Daarom loont het de moeite om ook buiten LED-lampen op zonne-energie te gebruiken!